Wetenschappelijk onderzoek Study of the Origin, Spaanse Pyreneeën augustus 2011

To become what we were, we have to eat what we ate, practice as we practiced and behave as we behaved.
To restore health we have to go back to the future.
– Prof. Drs. Frits Muskiet


Kerkdriel - 2 augustus 2011 - Een jaar geleden tijdens een seminar vertelde Prof. Drs. Leo Pruimboom dat hij bezig is met het opzetten van een wetenschappelijk onderzoek, Study of the Origin, dat in augustus 2011 in de Spaanse Pyreneeën zal plaatsvinden. In het kader van sustainable medicin (duurzame geneeskunde) is het de bedoeling om te gaan leven zoals de natuur het bedoeld heeft zodat de gezondheid verbetert. Dit betekent leven zoals de jagers en verzamelaars; buiten slapen, dagelijks bewegen door rond te trekken en eten van natuurlijke bronnen zoals vis, insecten, paddenstoelen, appels, wilde planten, wilde dieren.

Ik, Willeke van den Oord, van praktijk Opvitaal, en mijn studiegenoot Sheila Backus vonden dit een geweldige uitdaging en hebben ons hiervoor ingeschreven. Wij gaan samen met 14 andere mensen, waaronder 3 begeleiders en een aantal vrijwilligers, vanaf 12 augustus 2011 voor 10 dagen de Spaanse Pyreneeën in. Hiermee willen wij laten zien dat na 10 dagen leven zoals jagers en verzamelaars de gezondheid verbetert en dat deze resultaten nog een jaar lang aanhouden, m.b.h. van een beetje discipline.

Door je eigen voedsel in de natuur te zoeken, maak je allerlei bewegingen en wordt je lichaam blootgesteld aan allerlei gevaren. Wondjes, schrammetjes, koude en het lopen op blote voeten e.d. dwingt ons immuunsysteem actief te worden aan de oppervlakte van het lichaam. Daarnaast levert het voedsel uit de natuur een overvloedige variatie aan belangrijke eiwitten, goede vetzuren, mineralen, vitamines en actieve plantenstoffen. Dit zal ons lichaam dermate voeden zodat alle functies in het lichaam verbeteren.

Ons huidige westerse eet- en leefpatroon overspoelt ons lichaam met relatief grote hoeveelheden glucose, fructose, en linolzuur. Deze overvloed aan energie moet ons lichaam kwijt en aangezien we daarvoor veel te weinig energie verbruiken, wordt het heel snel opgeslagen in grote vetcellen rondom onze organen in de buik. Deze vetcellen moeten in korte tijd zoveel groeien waardoor er te weinig zuurstof bij kan komen. Dit (fibrotisch) vetweefsel vormt voor ons lichaam een ontstekingshaard en trekt continu belangrijke immuuncellen aan. Immuuncellen die elders in ons lichaam zorgen voor herstel en reparatie. U zult zich wel kunnen voorstellen wat de gevolgen kunnen zijn wanneer de immuuncellen aan de binnenkant, op de verkeerde plek actief blijven, niet tot rust gebracht worden en niet werkzaam zijn op de plaats waar het nodig is. Denk aan allerlei auto-immuunziekten, chronische darmontstekingen, diabetes type II, gewrichtsklachten, vermoeidheidsklachten, depressie, en slaapproblemen.
Door een combinatie van veel beweging in de natuur met de nodige uitdagingen, gevolgd door juiste voeding op de juiste momenten zal ontstekingsactiviteit rondom de organen in onze buik afnemen. Immuuncellen verplaatsen zich daar waar het nu harder nodig is en gezondheidsklachten zullen worden verholpen. Het lichaam herstelt zichzelf.

Wij zijn erg benieuwd naar wat ons te wachten staat. Zo vragen wij ons af hoe we onszelf zullen moeten wassen, of we goed kunnen slapen en hoe snel ons lichaam en welzijn zal veranderen. Evenals de simpele dingen zoals wat moeten we zonder toiletpapier? Echter zou volgens wetenschappelijk studies je spijsvertering na drie dagen zo optimaal moeten zijn, dat toiletpapier overbodig is.

Naast het feit dat de tien dagen een enorme beproeving zullen zijn, hebben alle deelnemers al diverse bloedonderzoeken moeten ondergaan. Deze zullen ook nadien een aantal keren plaats moeten vinden. Op deze manier kunnen bloedwaardes vergeleken worden en dat zal het bewijs leveren dat ‘door weer te worden wie we waren, weer te eten wat we aten, en weer te leven zoals we leefden, we onze gezondheid terug zullen vinden’.